Како органски да ги зголемите следбениците на Инстаграм : Како органски да ги зголемите следбениците на Инстаграм

Инстаграм брзо стана моќна моќ на социјалните медиуми за бизнисите. Од очигледни причини : Го користи 13% од светската популација, а 80% од нив следат компании.

Со стапка од 4,21 % од лајкови, споделува и коментира, Оберло вели дека ангажманот на клиентите никогаш не бил посилен. Десет пати е попопуларен од Facebook, Pinterest и Twitter заедно.

Затоа, Компаниите кои размислуваат за напред бараат иновативни начини да ги ангажираат своите следбеници на Инстаграм, и покрај тешкотиите. За да ви помогне да го извлечете максимумот од вашите органски и платени маркетинг иницијативи, додека долгорочно ќе ги зачувате вашите маркетинг тактики на Instagram, ја составивме оваа корисна листа од 23 препораки. Време е да ги започнеме прославите.

следбеници на Инстаграм

1. Ажурирајте на конзистентна основа.

Брендовите мора да бидат активни доколку сакаат да стекнат нови следбеници и да го зголемат ангажманот, но колку треба да бидат активни ? Истражувањата покажуваат дека една или две објави дневно се идеални.

2. Наместо да проповеда, споделување приказни.

Комерцијалното рекламирање на Инстаграм ја занемарува улогата на Инстаграм како”алатка за графичка инспирација”, за кого е дизајниран. Наместо само да им проповедате порака за продажба на вашите купувачи, користете слики, видеа и текст за да ги привлечете.

Вести за автоматизација на Инстаграм. Развијте добро познато име на брендот.

Бизнисите кои се обидуваат да го подобрат својот Инстаграм профил треба да се фокусираат на три клучни работи : транспарентност, посебност и конзистентност. Избрзаниот и непланиран пристап нема да го донесе посакуваниот резултат.

Вести за автоматизација на Инстаграм. Одржувајте конзистентна естетика на вашиот довод на Инстаграм.

Инстаграм е многу популарна социјална мрежа за споделување фотографии и видеа поради важноста што ја дава на естетиката.. И покрај фактот дека блескавиот сјај повеќе не е во мода, визуелната содржина на Инстаграм никогаш нема да ја изгуби својата важност.

Вести за автоматизација на Инстаграм. Одлучете за соодветните хаштагови што ќе ги користите.

Хаштаговите што ги користите на Инстаграм можат да направат разлика помеѓу објава со високи перформанси и објава што завршува на дното на вашата следна листа..

6. Фокусирајте се на материјалот создаден од корисниците.

Содржината генерирана од корисниците на Инстаграм е светиот грал на маркетингот. Содржината е креирана и одобрена од вашиот целен пазар пред да започне во живо, што помага да се намалат трошоците за маркетинг додека се зголемува ангажманот на клиентите.

7. Истражете ги различните видео формати достапни на Instagram за да одредите што најдобро функционира за вашиот бренд.

Вредноста на видеото далеку ја надминува вредноста на фотографијата.

8. Користете затворени титлови и алатки за затворени титлови на Instagram.

Според Инстаграм, 60% од приказните се слушаат, додека 40% се гледаат во тишина.

9. Макари на Инстаграм ќе се вртат во позадина ако дозволите.

Важно е да се разберат многуте рекламни формати на платформата, бидејќи 75% од инстаграмџиите велат дека преземаат акција “вклучително и посета на локации, Google или кажете му на пријател за тоа” откако бил погоден од објава.

10. Користете ги филтрите за зголемена реалност на Instagram во ваша корист.

Студиото Spark AR на Instagram им олеснува на сите да креираат филтри за зголемена реалност. Со преку милијарда прегледи на некои од најголемите филтри на Инстаграм од тогаш, зголемената реалност особено ја доби предноста на платформата.

Како органски да го зголемите бројот на следбеници на Инстаграм : 23 методи за 2021 година

11. Користете ги типовите на видео реклами на Instagram.

Важно е да се разберат многуте рекламни формати на платформата, бидејќи 75% од инстаграмџиите велат дека преземаат акција “вклучително и посета на локации, Google или кажете му на пријател за тоа” откако бил погоден од објава.

12. Анимираните гифови можат да бидат забавни ако се остават зад себе.

GIF е одлична алатка за маркетинг тимови, бидејќи студиите покажуваат дека потрошувачите имаат поголема веројатност да гледаат видеа од 15 секунди до крај..

13. Зголемете го сообраќајот на вашата веб-страница со користење на корисничката база на Instagram.

Бидејќи Instagram дозволува само една врска што може да се кликне во вашата био, може да помогне да се зголеми сообраќајот кон вашата веб-страница.

14 Можеш “да победи” на Инстаграм користејќи оптимизација на пребарувачот (Оптимизација).

Инстаграм и SEO можеби на прв поглед не изгледаат како природни партнери, но во денешната поинтензивна мрежа, од суштинско значење е вашата сметка на Инстаграм да има план за оптимизација.

15. Користете микро-инфлуенсери за да ја подобрите вашата деловна репутација

Преку Инстаграм инфлуенсер маркетинг, станува се повообичаено да се користат мисловни лидери во индустријата за да се допре до пошироката публика со комерцијални пораки.

16. Подарете награда на личноста која ќе ја направи најкреативната фотографија на Инстаграм.

Натпреварите се одличен метод за зголемување на вклученоста на вашите следбеници на Инстаграм.

17. Инстаграм може да се користи како маркетиншка алатка за зголемување на бројот на луѓе кои се регистрираат на вашата листа на е-пошта.

Кога станува збор за градење на долгорочни односи со потрошувачите, е-поштата останува најпосакуваното средство за комуникација. Користењето на гаџет на Инстаграм може да ви помогне да стекнете повеќе следбеници на Инстаграм (апликација).

18. Користете Инстаграм приказни.

Со 500 милиони дневни корисници, Приказните на Инстаграм брзо се искачија на врвот на популарноста на платформата. Функцијата приказни на Инстаграм прави некои да мислат дека на крајот би можела да го заземе местото на главниот извор.

19. Вклучете линк до вашите приказни на Инстаграм во вашиот профил.

Претходно, само потврдените корисници на Инстаграм можеа да ја додадат врската ” Види повеќе ” на нивните приказни, но сега, секој со професионална сметка и најмалку 10.000 следбеници може да го направи тоа.

20. Добро искористете ги емотиконите.

Емотикони, конкретно, нудат предност во однос на текстуалната комуникација кога се користат на Instagram. Во време кога емотиконите изобилуваат (а следуваат уште повеќе), важно е да имате план за нивно користење што ќе го одразува карактерот на вашиот бизнис без да звучи премногу случајно.

21. Промовирајте ја вашата сметка на Инстаграм на други платформи за социјални медиуми.

Промовирајте го вашиот канал на Инстаграм на што повеќе луѓе. Можете да го постигнете тоа, на пример, вклучувајќи линк до вашата страница на Инстаграм во ажурирање на статусот на Фејсбук.

22. Низ целиот документ, користете повици за акција (Ctas).

Извлечете го максимумот од вашата промоција на Инстаграм, дури и ако тоа е многу ценето. Вклучете јасен повик за акција на Инстаграм.

23. Обрнете внимание на вашите најзначајни објави на Инстаграм и запишувајте како би можеле да ги подобрите.

Проучете го “формула” да го зголемите бројот на следбеници на Инстаграм и да го примените во вашата стратегија за промоција за да добиете повеќе следбеници.

Најпопуларни